Povijest knjižnice

Na temelju fotokopije dokumenta Pravila čitaonice orahovačke iz 1877. godine, može se ustanoviti  početak knjižnične djelatnosti u Orahovici. Iz dokumenata isčitavaju se podaci o posjedovanju hrvatskih i njemačkih časopisa i vrlo strogih uvjeta primanja u članstvo čitaonice. Stari građani svjedoče (postoji i fotografija), da je 20. godina 20. stoljeća u čitaonici bio smješten jedan ogromni radio aparat sa slušalicama, pomoću  kojeg, se uz naplatu, moglo slušati strane radio programe.

Nakon 2. svjetskog rata osnovani su Kotari u svakom većem mjestu. Svaki Kotar bio je dužan formirati narodnu knjižnicu, pribaviti fond knjiga i financirati jednog knjižničara.

  1. godine u Orahovicu je stigla mlada knjižničarka Đurđica Dević, koja je godinu dana prije dolaska pohađala tečaj bibliotekarstva u Zagrebu i dobila svjedodžbu. Po dolasku u Kotarsku knjižnicu u Orahovici, radila je kao knjižničarka i edukatorica u susjednim mjestima.

Već slijedeće godine ukinut je Kotar, a time je prestalo financiranje radnog mjesta knjižničara. Đurđica Dević je potom otišla na radno mjesto tajnice u osnovnu školu, gdje je ostala do mirovine. U poslijepodnevnim satima i dalje je nastavila raditi u knjižnici bez ikakve naknade.

Ona je uvela i prvu knjigu inventara sa svim stručnim oznakama po Numerus curensu.

Fond od oko 1 700 svezaka je preseljavan više puta, a sve do 1970. godine u njemu je radilo honorarno više sugrađana. Dokumentacija o tom periodu ne postoji, osim knjige inventara.

Nakon ukidanja Kotara mijenja se i ime Kotarska knjižnica u Kulturno društvo “Vladimir Nazor”- knjižnica i čitaonica.

Sedamdesetih godina osnivaju se SIZ-ovi, Knjižnica je pri pojena Narodnom sveučilištu “Robert Domany”, u čijem sastavu ostaje do 1992. godine, kada postaje samostalna ustanova.

U jesen 1985. godine fond knjižnice preseljen je iz Vatrogasnog doma u bivšu zgradu dječjeg vrtića, a 1989. godine, nakon izlaska općine iz secesijskog dvorca u velikom parku, za knjižnicu je odobrena jedna polovica tog prostora.

Danas knjižnica radi pod nazivom Gradska knjižnica Orahovica.

STATUT GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ORAHOVICE